#Perseverance Mars’a başarıyla indi..
7 aylık ve 480 milyon kilometrelik bir yolculuğun ardından Mars’a başarıyla inen Perseverance (Azim). “Mars’ta yaşam var mı?” sorusunun yanıtını arayacak.
Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı “NASA” tarafından, bugüne dek başka bir gezegene gönderilen en gelişmiş araç olarak tasarlandı. Yolculuğuna 30 Temmuz 2020’de başladı. 205 günde 470 milyon kilometre kat edildi. Tarihi yolculuk Jezero Krateri’ne inişle başarıyla sona erdi.

Mars’ın keşfinde potansiyel geçmiş yaşamın izlerini aramak ve Mars’a insanlı yolculuğun yollarını bulmak için yola çıkan NASA’nın Perseverance uzay aracı, dev bir paraşüt sayesinde yavaşlayarak gezegenin Jezero kraterine başarıyla iniş yaptı.
Suyun bıraktığı izler
45 kilometre çapındaki kraterde, 3,5 milyar yıl önce var olduğu sanılan suyun izini bulmak ve mikrobiyal yaşamın potansiyel kanıtı için çalışmalarına başladı.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA), geçen yılın temmuz ayındaki bir paylaşımında da Türkiye’deki Salda Gölü’nün Mars gezegenindeki ile jeolojik benzerliklere sahip olduğunu belirtilmişti.
NASA: “Salda gölü Jezero Krateri’nde neyle karşılaşacağımız konusunda fikir veriyor.”
Perseverance’ın, karbondioksit açısından zengin Mars atmosferinin unsurlarını gelecekteki astronotlar için oksijen üretmesi üzerine bir deney yapması planlanıyor.
Perseverance, planlanan görevi için bir Mars yılı (Yaklaşık 2 Dünya yılı) boyunca Mars’tan 500gr kaya ve toprak örneklerini toplayarak dünyaya getirmesi bekleniyor.
İnişinden bu yana Perseverance’ın üzerinde uydular dolaşıyor. Bu uydular, robottan gelen verileri Dünya’ya aktarıyor.
Helikopter denemesi yapılacak
Robotun içinde bulunan Ingenuity adlı küçük helikopter de Mars’ın yüzeyinden havalanmaya çalışacak. Başarılı olması durumunda uzay araştırmaları tarihinde başka bir gezegende uçabilen ilk araç olacak.