İzmir Planetaryum
Uzay Haftası Neden Kutlanır

Biz de tüm hazırlıklarımızı yaptık, yeni sezonu sabırsızlıkla bekliyoruz.

 04-11 Ekim tarihleri arasında #uzayhaftası ni hep beraber kutlayacağız.

Neden bu tarihlerde “Uzay Haftası”nı kutluyoruz peki??

Bu tarihler iki önemli olaya işaret eder;

Birincisi,
Sputnik-1 uydusunun uzaya gönderilmesidir. Sputnik 1, uzaya SSCB’deki (bugün Kazakistan sınırları içinde kalan) Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıldı. Sputnik kelimesi “uydu” anlamına gelmektedir. Sputnik 1’in resmi adı ise Yapay Dünya Uydusu’dur.

İkincisi ise;
Devletlerin uzay çalışmalarında, uluslararası alınan ortak kararlara göre hareket edebileceği ve uzlaşmaya doğru sürükleneceği bir anlaşma imzalanmıştır. 10 Ekim 1967’de kısa adı ile “Uzay Antlaşması” olarak bilinen Ay ve Gök Cisimleri Dahil “Uzayın Keşfi ve Kullanımı İçin Devletlerin Faaliyetlerini Düzenleyen İlkeler Antlaşması”nın yürürlüğe girmesidir. Türkiye ile birlikte 102 ülke tarafından onaylanmıştır.

Dünya’nın dört bir yanında uzay haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor ve uzay konusunda bir bilinç oluşturulmaya çalışılıyor.

Uzayınkeşfi ve insanlığın uzaydan yararlanması amacıyla konferanslar yapılıyor, resim ve kompozisyon yarışmaları düzenleniyor, sergi ler açılıyor, planetaryum gösterileri gerçekleştiriliyor.

Tüm bunlarla #uzaybilimi nin gelişmesi ve toplumların uzayçalışmaları na olan ilgisinin arttırılması amaçlanıyor.

Uzay Haftası’nı daha anlamlı kılmak ve dersdışıetkinlik ile öğrendiklerimizi pekiştirmek için yerinizi ayırtmayı unutmayın.

Rezervasyon

0 (532) 5238278
Uzay Haftası Neden Kutlanır
Uzay Haftası Neden Kutlanır
İzmir Planetaryum

Ne Dediler?